Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2018
O καιρός σήμερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Ηλιόκαστρο Αργολίδος κατοικήθηκε το 1900 περίπου, κυρίως από κατοίκους των Διδύμων και των Φούρνων και έγινε κοινότητα το 1913. Την περίοδο αυτή ξεκίνησε η εκμετάλλευση των μεταλλείων και το χωριό γνώρισε οικονομική άνθιση τις επόμενες δεκαετίες.

Στο βιβλίο του Βασίλη Γκάτσου αναφέρονται ευρήματα (ακρόπολη, ναοί, πηγάδια κ.α.) τα οποία χρονολογούνται 3000 χρόνια π.Χ. στις τοποθεσίες ΗΛΙΑ και ΚΑΣΤΡΟ .Ο Παυσανίας αναφέρεται στο οροπέδιο των Ειλεών. Η θέση είναι ονομασμένη ίσως από τους «Ειλεούς Αμπέλους) που έβγαζαν γλυκό κρασί, στα νότια του όρους Αδέρρων, εκεί όπου σήμερα σώζεται περίβολος τειχών σε πολυγωνικό σχήμα στο μικρό ύψωμα. Σύμφωνα με τον Παυσανία, εκεί υπήρχαν ιερά της Δήμητρας και περνούσε ο δρόμος προς την Τροιζηνια.

Το 1976, νέα παιδιά του χωριού ίδρυσαν τον πολιτιστικό σύλλογο Ηλιοκάστρου «Ειλεοί».

Ο σύλλογος ξεκίνησε την πρώτη εκδήλωση «Γιορτή του κρασιού» καλώντας παραδοσιακούς μουσικούς από την επαρχία. Η Γιορτή αυτή καθιερώθηκε και γίνεται μέχρι σήμερα από τον Δήμο.

Μετά το 1983 ο Σύλλογος αδρανεί. Με παρότρυνση νέων παιδιών (Ματίνα Σαλογιάννη, Αικατερίνη Μαθιουδάκη, Αργυρώ Δημιζα κ.α.) και με την συνδρομή των ιδρυτικών μελών ξεκινάμε την επανίδρυση του Συλλόγου με νέες ιδέες, απόψεις, μεράκι και φιλοδοξίες. 

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015 01:52

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2016

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διαβάστηκε 215 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015 02:33
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

wordpress-hosting.me